Magyar tanár

Hívj bátran!

+36 30/758-5613

E-mail:

retlaki@magyartanar.eu

Facebook:

#magyartanar.eu

Nagycsoportos tanfolyami felkészülés

Ár

A (nagy)csoportos felkészítést általában azért szokták választani, mert jóval alacsonyabb az óradíja, mint a magántanáré. És valóban: a tanfolyami (nagycsoportos) felkészítés nem a prémium kategória.

A felkészítő tanfolyam ára másodlagos az eredményességhez képest. A résztvevő oldaláról a továbbtanulás, a kiválasztott iskolába való bejutás digitális kérdés: vagy bejutok, vagy nem. Csak akkor van értelme beszélni árról, ha bejutok. Ha nem jutok be, a ráköltött pénz nem hozta meg a várt eredményt. Tehát a tanfolyam drága volt. Ha bejutok, megérte.

Létszám

A tanfolyami létszám általában magas, minimum 10 fő, és ez felmehet 20-30, akár 50 főre is. Amikor én jártam felvételi előkészítőre, legalább százan ültünk egy előadóteremben. Interaktivitás nulla, résztvevők közötti kapcsolat nulla. Szünetben próbálkozhatsz, ha van szünet. Ekkora létszámnál az egyediség, személyesség szóba sem jön. Aki elkapja a fonalat, élvezheti az előadásokat, és hasznára válhatnak. Aki nem, az csak próbál futni a többiek után, és kínlódik. A végére belefásul. Vagy megutálja. Nem véletlen, hogy a lemorzsolódás veszélye a nagycsoportos oktatásoknál a legnagyobb. Itt a leggyengébb a személyes és a szakmai kötődés. A személyesség a motiváció és a kötődés miatt fontos. Ez tart benne a folyamatban, és ez adja a hajtóerőt a tanuláshoz. Ha hiányoznak, megette a fene.

Nem tanítanak meg tanulni

Széltében olvashatjuk, hogy az iskolában jellemzően nem tanítják meg azt, hogy az adott tárgyat hogyan lehet eredményesen megtanulni. Legtöbb magántanítványom ugyanezt jelzi vissza, és nemcsak az iskolai órákról, hanem a nagycsoportos tanfolyamokról is. Ott is leginkább ismeretátadás történik. Személyesen a tanítványaim visszajelzései arról szólnak, hogy sok felismerésük fakad a kiscsoportos foglalkozásainkon az összefüggések megláttatásából, a gondolkodni és tanulni tanulásból. Leghasznosabbnak azt érzik, hogy ezeken a foglalkozásokon megtanulnak tanulni.

Érettségi felkészítő egyéni magántanárral

A magántanárral történő felkészülés a teljes odafigyelés terepe. A létszám egy fő, a személyesség csak kettőjükön múlik. A tanár csak azzal az egy diákkal foglalkozik, aki ott ül. Ha megteheti, rugalmas az időpont egyeztetésekor, akár házhoz is megy.

Ezért is van az, hogy jóval magasabb az ár: ezek az órák 3-4-szer annyiba kerülnek, mint a nagycsoportos tanfolyamok. Mégis gyakran választják szülők, diákok inkább ezt a formát, mert biztosra akarnak menni, és az érettségin, felvételein nem kockáztatnak.

Ami mégis hiányzik: a tanulótársak, a közös tanulás hajtóereje.

Érettségi felkészítés kiscsoportban

Összegződnek az előnyök

A kiscsoportos érettségi felkészítőn résztvevőknek lehetőségük van az elmaradások pótlására, akárcsak a magántanárnál. Mindenkire jut figyelem, de nemcsak a tanár részéről, hanem a többi csoporttag részéről is. A résztvevők egymástól is visszajelzéseket kapnak. Egy sor szociális készség fejlődik (empátia, értő figyelem, visszajelzések adása és fogadása, segítségkérés és segítségnyújtás, a tanulás tanulása), amik a felkészítés észrevétlen melléktermékei. Formálják a résztvevőket, és fokozzák a tanulás hatékonyságát és eredményességét is.

Ez a tanulási forma fejleszti a saját és a társakért való felelősségvállalást, az értő figyelmet, az új szempontok befogadásának képességét és más szociális készségeket. Megtanulják azt, hogyan érhetik el saját céljaikat anélkül, hogy az a többiek rovására menne. Sőt: azt tanulják meg, hogy a csoport céljai egybe eshetnek a saját célok megvalósításával. Az ilyen csoportokban résztvevők megoszthatják a gondolataikat, akár tanulási nehézségeiket, és sok tanulási módszert tanulnak egymástól is. Számos barátság szövődésének voltam tanúja. Mellesleg ezek a barátságok, a bajtársias légkörrel a tanulási motivációra is kedvezően hatnak. Mindezek az előnyök egy magántanárral végzett páros munkában nem tudnak megjelenni.

A legköltséghatékonyabb forma

Az óradíjak is kedvező szinten tarthatók a kiscsoportnál. Mint láttuk a nagycsoportos felkészítésnél ez messze hatékonyabb, miközben lényegesen olcsóbb az egyéni felkészítésnél, úgy, hogy még számos előnnyel is bír azzal szemben.

Megosztás a Facebookon

+36 30/758-5613

retlaki@magyartanar.eu

© 2020 Magyartanár