magyartanár logó 2021

Hívj bátran!

+36 30 758 5613

E-mail:

retlaki@magyartanar.eu

Facebook:

#magyartanar.eu

BEMUTATKOZÁS

Rétlaki Márton

Több, mint 30 év oktatási tapasztalattal rendelkezem. Diákok választottak év tanárává nyolcévfolyamos gimnáziumban, tanárok hívtak meg felvételiztetni történelemből a Pénzügyi és Számviteli Főiskolára. 15 évig dolgoztam készségfejlesztő trénerként és coachként, így mind a csoportok vezetésében, mind a páros munkában a közoktatásban szokatlan tapasztalatra tettem szert. Versíró emberként az irodalommal a magyartanárok között is különösen bensőséges viszonyt ápolok, így tapasztalatból tudom, „mily kényes és szeszélyes egy sor is”. Szerencsére át is tudom adni mindazt, amit a versek érzékeny szövetében kitapintok. Ez izgalmas és mély elemzésekben jelenik meg a közös munka során. Legalább is ezt mondják a diákok, akiket felkészítek. Sokan állítják, hogy közelebb kerültek az irodalomhoz a közös munka hatására, hogy megértették, amit eddig nem, illetve, hogy „összeállt a kép”. Magántanítványaim eddig csaknem 100%-os céleléréssel rendelkeznek: aki felvételire készült, azt felvették, aki érettségizni, az leérettségizett, (általában egy-két jeggyel jobban a tervezettnél), aki át akart menni, átment. Közvetlen és nyílt, szinte baráti kapcsolatban vagyok a tanítványaimmal, elfogadják, hogy megdolgoztatom őket, és örömmel eszmélnek rá, hogy képesek tanulni és gondolkodni.

Szerződéses módszerrel dolgozom, ami azt jelenti, hogy egy bevezető, ismerkedő beszélgetéssel nyitunk, majd ennek eredményeként állapodunk meg a célokban és a módszerekben. Utóbbiak mindig az előbbiek függvényei. A tanítványaim értékelik a következetességet és a humort. Az órákon jól szót értünk egymással, mert kerüljük a mellébeszélést. Sokszor fordult már elő, hogy előbb a tanulást akadályozó gátakat kellett lebontani. A tréneri és coach tapasztalat ilyenkor sokat segít. A tananyag elsajátítása végül afféle melléktermék: az igazi érték a tanulás megtanulása, a megértés, a blokkok oldása, az önértékelés és önbizalom javulása, végül a képesség és szándék az önálló munkára. Azt hiszem, ezt a köztünk felépülő segítő szándékú kapcsolat teszi lehetővé: nekem minden diákom egyenként fontos. Ezt a szenvedélyt és elkötelezettséget hitelességként szokták visszajelezni.

 Az eredmények visszaigazolják a módszer eredményességét, a résztvevői visszajelzések pedig a kapcsolati oldalt: a tanítványok szeretik az óráimat, és örömmel megismernek 20 év után is az utcán.

Aki nem hiszi, próbálja ki!