Magyar tanár

Hívj bátran!

+36 30/758-5613

E-mail:

retlaki@magyartanar.eu

Facebook:

#magyartanar.eu

Akár a közép-, akár az emelt szintű magyar érettségire jelentkezel, a következő kérdés, amiben döntened kell, hogy egyedül vagy segítséggel vágsz neki a felkészülésnek.

Ha egyedül vágsz bele…

Az egyedül tanulás legerősebb érve az, hogy nincs díja. De ez nem azt jelenti, hogy teljesen költségmentes lenne. Ilyenkor szokta ugyanis a felkészülő megvenni vagy családtól, rokonoktól megkapni a különféle felkészítő könyveket és egyéb szakkönyveket, amik bizony pénzbe kerülnek. A legnagyobb baj azonban nem ez, hanem az, hogy szegény érettségizőt teljesen elborítják a könyvek, és egy idő után kétségbeesetten kapkod az egyiktől a másikhoz. Ez pedig a pénznél sokkal értékesebb erőforrásától fosztja meg: az idejétől.

Legfontosabb erőforrásod

A felkészülésnek ugyanis a legfontosabb tényezője nem a pénz, hanem az idő és annak céltudatos felhasználása. Láttam már diákot méternyi könyvkupacok között elveszve vergődni a kétségbeesésben, mert nem tudta (szegény, honnan tudta volna?), hogy a sok szakkönyv közül melyiket válassza? Egy tapasztalt felkészítő tanár azonnal megmondta volna, és ezzel rengeteg idejét menthette volna meg. Nem beszélve arról, hogy a feleslegesen megvett könyvek is pénzbe kerültek, ami fölösleges kiadás volt olyan kiadványok esetében, amik akár az internetről is ingyen letölthetők.

Mikor tanulj egyedül?

Egyedül tanulni annak érdemes, akinek kiforrott és hatékony tanulási stratégiái vannak, mérhetetlenül motivált és acélos akaratereje van a fegyelmezett tanuláshoz. Kisujjában vannak a készségek, és átlátja az összefüggéseket, ezért leginkább csak lexikális ismereteket kell a fejébe töltenie. További érv az egyéni tanulás mellett, ha mindezekkel együtt még az utazási idő is akkora, ami miatt már értelmetlen megerőltetést jelentene az órákra eljárni.

Az egyedül tanulás elleni legnagyobb érv

A legnagyobb érv az egyedül tanulás ellen az, hogy jellemzően olyan versenyzőről beszélünk, aki egyedül készül fel egy olyan versenyre, ahol a többieket szakképzett edzők készítik fel. Tízezerből egy ilyen, ha nyer. Néha magam is meglepődöm, olyan felkészültséggel jönnek emelt magyar érettségi felkészítőre diákok, mert biztosra akarnak menni. Mert úgy látják, hogy ez egylövéses verseny. Ők mindig elérik azt a pontszámot, amit akarnak. Biztosra mennek. Minél nagyobb a tét, annál inkább.

Mit ad a felkészítés?

Amit (nálam) még számukra is hozzátesz a felkészítés az legtöbbször az elemzések módszertana, a gondolkodási készségek fejlesztése, az összefüggések, folyamatok átlátása, és ez által az összehasonlíthatatlanul könnyebb és hatékonyabb tanulás. Az egyedül tanulás legbosszantóbb nehézsége az, amikor csak egy pici elakadáson kéne átlendülni, de nincs ott, aki ezt a segítséget meg tudná adni. Ilyenkor rengeteg idő és energia vész el egy idő és energia szempontjából véges helyzetben.

A tapasztalat azt mutatja, hogy leginkább a skála két végén vesznek igénybe tanárt: emelt szinten és akkor, amikor az érettségi puszta megléte a cél. A legtöbb csalódás pedig a közbülső sávban történik.

Megosztás a Facebookon

+36 30/758-5613

retlaki@magyartanar.eu

© 2020 Magyartanár