Magyar tanár

Hívj bátran!

+36 30/758-5613

E-mail:

retlaki@magyartanar.eu

Facebook:

#magyartanar.eu

Emelt szintű érettségi
A legfőbb érv: 50 pont
Az emelt szintű érettségi melletti legerősebb érv az érte kapható 50 pont.

Kik választják általában az emelt szintű érettségit magyarból?

Azok szokták az emelt szintű magyar érettségit választani, akik szeretik az irodalmat, netán a nyelvtant is, és jó jegyeket kaptak eddig év végén. Jellemzően ötösöket. Magabiztosak a műelemzésben, szeretnek olvasni, és el is olvasták a kötelezőket, esetleg azon túlmenően is olvastak az adott korszak irodalmából, mert számukra örömforrást és izgalmas tevékenységet jelent az olvasás. Jellemzően szeretik az irodalmat, a verseket, szívesen gondolkodnak, beszélgetnek róluk, érzékenyek a művekben kifejtett gondolatokra, érzésekre. Olvasottságuknak köszönhetően a szókincsük meghaladja a korosztályi átlagot, kifejezésmódjuk árnyalt. Sokakra jellemző közülük, hogy gyakran járnak színházba, és a kultúra egyéb területei sem ismeretlenek előttük. Tanulásban szorgalmasak és céltudatosak. Pontosan tudják, mit szeretnének, legtöbben már utánanéztek, hogy hány pontra van szükségük a kiválasztott intézménybe való bekerüléshez, és kiszámolták azt is, hogyan gyűjthetik be a szükséges pontszámot.

Minél több igaz rád ezekből, annál közelebb állsz ahhoz, hogy simán vedd az emelt szintű magyar érettségi akadályait.

Ami miatt félnek az emelt szinttől

Ami el szokta riasztani az emelt szintű magyar érettségitől a diákokat, az a középszintet meghaladó nehézségi foka. Leginkább az írásbeli érettségi teszt része az, ami miatt aggódnak, illetve a szövegalkotási feladatok. A mérlegelés praktikus oldala mindig az: el tudok-e érni olyan százalékot, amivel előny marad a plusz 50 pont? Nem érnék-e el esetleg biztosabban megfelelő eredményt a középszinten?

Középszintű érettségi
Kik választják általában a középszintű érettségit magyarból?

Leginkább azok választják, akik nem mernek belevágni az emelt szintbe, mert hiányzik az önbizalmuk hozzá, illetve azok (ők vannak többen), akiknél fel sem merül az emelt szint. Előbbi kategóriában van esély még az emelt szintre egy jó felkészítéssel. Az utóbbi csoportba azok tartoznak leginkább, akik valamilyen okból nem szeretik az irodalmat, nem szeretnek (talán nem is tudnak jól) olvasni, ezért az olvasás számukra inkább megerőltető, mint kedves tevékenység. A kötelező irodalmat leginkább elmondásokból vagy rövidített kiadásokból ismerik, az irodalomtörténeti összefüggéseket nem látják, nem értik, a fogalmakkal nincsenek teljesen tisztában. Sokszor ez, legalább részben, önhibájukon kívüli okok miatt is van így. Az ő helyzetük sem reménytelen, de lehet, hogy egy év alatt nem reális már az emelt szintű érettségi a számukra. Többnyire nem is cél, mert azt túl nehéznek vagy akár teljesíthetetlennek látják, viszont egy középszintű magyar érettségi korrekt százaléka még mindig elég lehet a céljaik eléréséhez. Ha ebbe a második csoportba sorolod magad inkább, akkor számodra a középszintű érettségi a megfelelőbb.

Megosztás a Facebookon

+36 30/758-5613

retlaki@magyartanar.eu

© 2020 Magyartanár